OUR STREAMERS

Jom lihat serba sedikit sesi penggembaran khas bersama Mas Faruqi ataupun kini dikenali Rimau Gaming. Perjalanan seorang jejaka tampan dalam membantu keluarganya.

Ingin membaca lebih lanjut sila klik disini.

Sudah dua tahun tidak dapat merayakan Hari Raya Aidilfitri kerana pendemik Covid-19 yang melanda seluruh dunia dan kini tanah air kita sedang berada di fasa endemik.

Pastinya pada tahun ini, kita semua ingin menyambut hari raya dengan meriahnya bersama keluarga termasuk pemain profesional MLBB Todak.

Namun bagi pasukan itu, perayaan itu akan disambut bersama rakan-rakan buat tahun ketiga meraikan Hari Raya Aidilfitri demi mengalas tugas untuk mewakili Malaysia pada Sukan Sea tidak lama lagi.

Pengurus pembangunan e-sukan Todak Studios Sdn Bhd, Radzi Rahman lebih dikenali sebagai Ikuto berkata pemain Todak 'Diharamkan' untuk pulang ke kampung halaman masing-masing demi keselamatan dan kesihatan pemain dari dijangkiti Covid-19.

"Dengar macam kejam tapi itulah hakikatnya yang terpaksa diterima pemain demi mengalas tugas mengharumkan nama negara.

"Tiga tahun mereka tidak dapat beraya bersama keluarga mereka, sudah pastinya kerinduan untuk beraya bersama keluarga itu lebih membuak," katanya.

Menurutnya, jika pemain mereka 'terkena' Covid-19, pasukan Todak tidak akan dapat beraksi di Sukan Sea.

"Sangat ketat peraturan mereka dan pihak pengurusan kami serta perlu menjaga diri dari terkena jangkitan," katanya.

Sementara itu, dia berkata Todak sudah mula membuat latihan dan persediaan untuk ke Sukan Sea.

"Pemain kami sentiasa fokus dan sekarang fokus utama MPLMYS9 dan seterusnya Sukan Sea," katanya.

Semalam pasukan Todak memulakan aksi Todak 'Langgar' dengan menumpaskan pasukan SMG 2-0.

Baru-baru ini, eGG Network sempat menemu bual si cantik jelita Miss Rose dalam satu Program 1UP Podcast baru-baru ini berkenaan kehidupan dan kerjaya sebagai strimer.

Mungkin ada yang masih belum mengenali dirinya Roslinda Embran yang turut dikenali sebagai Miss Rose sudah berkecimpung dalam arena ini sejak 2018 lagi.

Pernah viral dimana, dirinya berjaya menjana lima angka sebelum hanya melakukan penstriman game PUBGM.

Jom kita kupas perkembangan terbaru Miss Rose suka dan duka kehidupan realiti dan dunia penstrimannya.

Kisah Miss Rose Seorang Ibu Tunggal

Ramai yang tidak mengetahui mengenai kisah ini, ianya kerana dirinya tidak mengemarkan kisah peribadi menjadi tumpuan peminat mahupun penonton di penstrimannya.

"Yer benar, saya kini seorang ibu tunggal kepada enam cahaya mata. Perkara ini sudah lama terjadi hampir setahun lebih dan kini saya hanya tumpukan kepada kerjaya dan anak-anak.

"Mungkin ada yang perasan dan ada juga yang tertanya tentang status saya sebelum ini," katanya.

Mungkin sukar buat dirinya untuk menceritakan mengenai perkara ini namun tiada apa yang perlu dirahsiakan.

"Ada juga yang dah tahu cuba untuk 'try' memang saya tak layan lar dan ada juga yang ingin serius siap tunjukkan penyata bank kepada saya.

"Belum terbuka lagi untuk ada hubungan serius dengan sesiapa," katanya dengan nada yang agak serius.

Menurutnya, dia dan bekas suami masih berhubung baik dan tiada apa masalah mengenai perkara yang sudah terjadi.

"Dia masih menguruskan lagi urusan kerja yang membabitkan penstriman mahupun kami tidak bersama lagi. Jika ada 'job' baru dia akan bagitahu dan uruskan perkara terbabit," katanya.

Miss Rose berkata, selepas raya ini dia akan membuat kejutan dengan adanya sebuah restoran makan di Perak.

"Jadi ibu tunggal perlu mencari duit lebih untuk besarkan anak-anak. Sebelum ini restoran ini mak saya yang buka namun sejak dua bulan ini kami tidak beroperasi kerana keadaan kesihatan mak saya kurang baik.

"Restoran ini berkonsepkan makan ketam seperti Fatty Crab dan ada juga menu chicken wing, nasi goreng berserta pencuci mulut.

"Saya nak jadikan restoran ini tempat lepak santai ada WIFI dan juga ada Shisha," katanya.

Raya Tahun Ini Paling Bermakna

Sudah dua tahun kita tidak beraya 'Sebenar' kerana Covid-19 dan Perintah Kawalan Pergerakkan (PKP) dan tahun ini dia menyatakan dapat beraya bersama anak-anaknya.

"Anak-anak akan beraya bersama dengan saya tahun ini dan persediaan raya sudah siap. Tak sabar betul nak beraya," katanya sambil ketawa kecil.

Dia berkata tiga orang anaknya tinggal bersama dengan ayah mereka di Selangor manakala tiga lagi ada dengannya di Perak.

"Ramai yang tahu saya tinggal di Perak dan tiga anak bersama bekas suami saya. Tiap minggu saya akan datang tengok anak-anak," katanya.

Raya tahun ini juga Miss Rose akan membuat live seperti biasa demi peminat yang disayanginya.

"Pada malam raya pertama, saya akan membuat live di halaman Facebook Gaming saya untuk satu program. Gigih tau malam raya pertama strim demi anda semua, hehe," tawanya.

Masih sebagai strimer tegar.

Miss Rose masih melakukan penstriman pada halaman Facebook Gamingnya setiap hari dan tontonan yang diperoleh seperti biasa tidak mengecewakan.

"Masih strim setiap hari walaupun ada perkara luar yang perlu saya selesaikan namun ini adalah kerjaya saya dan saya fokus untuk melakukannya.

Ucapan kepada peminat

"Terima kasih kepada semua yang sentiasa menyokong Miss Rose turun naik dalam dunia penstriman dan jangan lupa untuk sentiasa bersama saya dan nantikan pengumuman mengenai restoran saya," katanya.

Semasa penggambaran Dari Hati, Kami mengambil peluang untuk membuat sesi penggambaran bersama Pencipta Kandungan dan lebih dikenali sebagai Reloc Gaming.

Jom baca sedutan sedikit mengenai Reloc Gaming disini.

Jangan lupa untuk saksikan Dari Hati setiap 7 & 21 April 2022 bermula jam 9 malam (GMT+8) hanya di eGG Network. Dari Hati juga boleh ditonton melalui Astro GO dan Sooka.

Hi eGGLets, minggu lepas kita dah tahu mengenai latar belakang No 1 Top Global Magic Chess iaitu AreppTvChess bagaimana dia mampu untuk berada diperingkat sekarang.

Sekiranya anda terlepas untuk artikel berkenaan jangan risau, ini link kepada artikel tersebut https://egg.network/areptvchess-fahami-semua-synergy-dan-corak-permainan-musuh-magic-chess/

Sekiranya anda adalah peminat Magic Chess, anda perlu untuk membaca artikel ini kerana pakar kita akan berkongsi berkenaan 'META' yang sangat padu untuk dipraktikan dalam permainan.

Patut lar layak untuk berada No 1 Top Global dengan cara pemikiran yang pantas dan cepat untuk membuat sesuatu tindakan.

Jom kita tengok apa META yang digunakan oleh Arep.

Untuk pengetahuan semua, untuk menentukan kemenangan permainan magic chess ini adalah meta, meta yang digunakan merupakan faktor yang besar mempengaruhi gameplay seseorang.

Cardia venom

Diantara meta yang sesuai pada patch sekarang antaranya ialah cardia venom, effect cardia adalah setiap kali wira cardia mati, salah satu wira cardia secara rawak akan mendapatkan 12% kelajuan serangan dan menerima perisai hp 12% maksima. Manakala venom pula akan meracun lawan yang Akan mengurangkan nyawa enemy 1% hingga 10% hp. Meta ini sesuai digunakan untuk menaikan rank setiap pemain.

Astro

Selain itu, meta Astro Power meta ini merupakan meta yang sesuai dimainkan oleh player yang baru ingin mempelajari magic chess. Meta Astro Power merupakan synergy yang mudah dilakukan dan sesuai digunakan untuk menaikan rank setiap pemain. Sekiranya synergy ini lengkap, 1 hero daripada hero Astro akan meningkatkan damage hingga 150% dan regen semula 80% HP Dari damage yang diterima.

Natural spirit

Combo berikutnya ialah combo Nature Spirit, combo ini akan memberikan hero yang berkaitan sinergi ini berkongsi HP. Sekiranya semakin banyak Lev 3 Dalam combo ini semakin tinggi HP keseluruhan hero Natural spirit. Combo ini sangat sesuai untuk sustain pada opening sehingga middle game kerana combo ini sangat keras pada 2 fasa ini.

Sinergi ini juga dapat mengurangkan damage Yang dikeluarkan lawan sehingga sulit untuk mati. Combo ini sesuai dimainkan dengan guardian atau weapon master.

Namun combo ini sangat lemah digunakan apabila lawan bermain combo venom, kerana nyawa hero natural spirit Akan berkurang dengan cepat, pemain perlu bijak untuk menentukan meta ini, Sekiranya ramai yang mengunakan venom, pemain tidak harus mengunakan combo ini.

Mech era + Swordman

Mech era merupakan sinergi Yang mengantikan synergi empire. Synergi ini Akan membuatkan pihak lawan Yang mengunakan mana, tidak dapat mengeluarkan skill dengan mudah. Basic attack Dari semua hero mech era Akan mengurangkan mana lawan sebanyak 35 Dan memulihkan 6 mana hero mech era. Sinergy ini sesuai digunakan bersama combo Swordman kerana sworman merupakan synergy Yang mengeluarkan damage. Sekiranya mana pihak lawan boleh discounter dengan synergi mech era, maka synergy sworman dengan mudah untuk mengeluarkan damage terhadap pihak lawan.

Mage

Mage merupakan combo yang asas yang boleh dilakukan oleh semua pemain, combo ini kuat pada endgame, Sekiranya pemain Yang mengunakan combo mage dapat bertahan pada opening Dan middle game peluang menang pada end game sangat mudah, mage merupakan combo yang mengunakan mana.

Mage boleh dicombokan dengan astro Dan Northern Vale ( NV ), Ketika Battle dimulakan, semua Hero Northern Vale memperoleh Mana yang penuh. Oleh Itu hero Nv ini Akan terus mengunakan skill.

Sekiranya pemain mempunyai item buku, dan menghidupkan astro dalam meta yang digunakan, pemain boleh menjadikan odete sebagai hyper, kerana odete mampu meratakan musuh dengan sekelip mata.

Kesimpulan

Magic chess boleh dikatakan sama seperti permainan catur biasa, pemain perlu menguasai fasa opening, middle game, dan end game. Kerana setiap fasa ini yang akan menentukan penguasaan meta seseorang yang Akan menentukan kemenangan.

Jadi untuk menjadi seorang pemain Magic Chess yang padu anda perlu mengetahui cara permainan dan meta yang bersesuaian ketika menghadapi musuh.

Sekiranya, anda mempunyai sebarang pendapat dan komen jangan segan untuk bertanya dan mungkin Arep sendiri akan menjawab persoalan anda itu nanti.

Jangan lupa untuk terus bersama dengan eGG Network untuk perkembangan terbaru berkenaan dunia eSukan.

Siapa menjangkakan seorang jejaka tampan kelahiran Kuantan, Pahang ini digelar 'Pakar Magic Chess' apabila berjaya mendominasi kedudukan teratas Top Global Magic Chess pada musim terbaru ini.

Untuk bermain game ini anda memerlukan daya fikiran yang pantas dan bijak serta kesabaran yang tinggi dalam menyusun strategi untuk menewaskan tujuh musuh dalam satu perlawanan.

Magic Chess adalah salah satu mod Arcade dalam Mobile Legends. Permainan ini menggunakan arena pertempuran papan catur dengan ukuran 6 × 7.

Pemain akan bertarung melawan 7 pemain lain untuk bertahan sehingga akhir permainan. Kombo terbaik akan sangat membantu anda memenangi pertandingan.

Permainan genre auto battler ini menggunakan papan catur dan juga pahlawan yang ada dari permainan MLBB. Seperti permainan pertarungan auto lain, Magic Chess juga mengutamakan kombinasi, strategi, dan kebijaksaan untuk membuat kombo terbaik.

Kombo terbaik dalam permainan Magic Chess menentukan kemenangan dalam satu perlawanan.

Untuk pertama kalinya buat warga eGGlets, penulis membawakan anda nombor satu Top Global Magic Chess, Muhammad Arif 'AREPCHESS' Zainal Abidin, 30, untuk berkongsi cerita atau pengalamanya dalam 'Dunia' Magic Chess ini.

PERMULAAN KARIER

Anak kelahiran Termeloh, Pahang ini, tidak pernah menjangkakan dia akan menjadi seorang pemain pro untuk Magic Chess ini kerana pada mulanya sekadar memenuhi masa lapang dengan bermain permainan video.

"Pada mulanya saya, kawan saya yang mengajak saya

Menurutnya, dia sangat bersyukur dan gembira apabila berada ditahap ini, namun kejayaan ini bukan mudah untuk dikecapi kerana banyak dugaan dan rintangan perlu dilaluinya.

"Terima kasih kepada rakan saya yang memperkenalkan Magic Chess ini kepada saya sehingga mampu untuk menjadi yang terbaik.

"Kedua ibubapa saya sudah lama meninggal dunia, namun kata-kata dan nasihat mereka masih segar dalam ingatan," katanya.

APA PERASAAN MENJADI NO 1 TOP GlOBAL??

"Ahamdulillah saya berada di tahap ini, atas sokongan team, rakan, 'supporters' dan ahli keluarga tidak pernah berhenti memberi sokongan kepada saya sehingga berjaya menjadi No 1 Top Global.

"Untuk berada diperingkat ini, banyak pengorbanan perlu dilakukan seperti masa dan juga perkara peribadi,"katanya.

Menurutnya, dia bermain secara 24 jam untuk mengekalkan jarak point kerana pemain dari negara luar juga 'push point' untuk mengejarnya.

"Kini musim terbaru yang ke-7 dan saya berjaya menjadi nombor 1 dalam top global. Selama tiga musim saya cuba untuk menjadi no 1 namun tiada rezeki ketika itu,"katanya.

"Pada awal musim, saya perlu lebih banyak bermain kerana setiap kali musim baru level akan turun dan untuk naik makan masa juga. Saya habiskan lebih 10 jam masa bermain untuk capai tahap 'Mythic'," katanya.

FAHAMI SYNERGY DAN CORAK PERMAINAN MUSUH.

Arep juga tidak loket untuk berkongsi tips kepada pemain baru mahupun yang lama dan ingin membuat perubahan pada cara permainan mereka.

Menurutnya, setiap permain perlu ada persediaan dalam gameplay dalam pembahagian opening, middle game, dan end game

"Jika dalam permainan anda perlu lihat dan tahu gameplay apa yang anda ingin buat. Pada opening game anda perlu

Dia berkata, kebanyakkan pemain kelihatan terbatas apabila synergy yang digunakan tidak menjadi.

"Anda perlu lebih memahami semua synergy untuk dimainkan agar tidak terbatas dalam setiap game.

"Terdapat banyak snergy yang boleh dilakukan dan anda perlu cuba mempratikan setiap snergy yang ada," katanya.

Arep berkata jangan terlalu bergantung kepada satu synergy sahaja kerana ia akan menyukarkan anda untuk menang.

Selain itu, memahami item dan kedudukan musuh pada perlawanan.

"Permainan ini memerlukan daya fikiran yang cepat. Jika anda tidak memahami item dan kedudukan musuh ia pastinya akan menjadi masalah kepada anda,"katanya.

Antara aksi AREPTVCHESS ketika live

Sekiranya anda ingin berada pada tahap tertentu anda perlu lebih waktu untuk bermain di setiap hari serta memerlukan target point yang diperlukan.

"Waktu bermain yang banyak akan membuatkan anda lebih arif tentang permainan ini.

"Pembahagian waktu rehat yang baik juga penting kerana permainan ini memerlukan anda berfikir diluar kotak. Sekiranya anda masih baru cuba untuk bermain dengan cara yang lebih santai,"katanya.

Arep berkata tips yang terakhir adalah sentiasa berfikiran positif dalam apa jua keadaan.

MENJADI STREAMER SEPENUH MASA.

Anak bongsu dari tiga beradik ini membuat keputusan yang tepat apabila kini menjadi streamer sepenuh masa selepas pendemik Covid-19 mula sehingga mengakibatkan dia turut terkesan dengan keadaan itu.

"Agak terkesan dengan pendemik ini, namun kehidupan perlu diteruskan dan saya perlu membuat satu perubahan terhadap diri ini dan ini adalah masa yang sangat tepat.

"Saya bermula sepenuh masa pada bulan 6 lalu, dimana sebelum ini saya masih mempunyai kerja hakiki dan akan live mengikut waktu terluang,"katanya.

Kini dia yang kini juga salah seorang rakan label kepada Facebook Gaming kini membuat live sepenuh masa.

Jika anda ingin melihat aksi Arep bermain Magic Chess anda boleh ke Facebook Gaming Page beliau https://web.facebook.com/Areppches.

Nantikan artikel seterusnya bagaimana cara permainan Magic Chess Cara Arep pada minggu hadapan.

Rocketfuel Entertainment Sdn Bhd
 (Tel: +603 9543 3838)
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram